X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz
Wiadomości

W kliku partiach sera wykryto niebezpieczne bakterie. GIS ostrzega

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2021 18:18
Firma Cahills Farm Cheeses wycofuje kilka partii serów ze względu na możliwą obecność bakterii Listeria monocytogenes - poinformował w poniedziałek Główny Inspektorat Sanitarny. Spożycie zanieczyszczonej żywności może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock/OlegRi

kran woda 1200.jpg
Woda w kranach jest bezpieczna i nie zakaża koronawirusem. GIS dementuje fake newsy

Ostrzeżenie dotyczy produktów Irish cheddar with Irish Porter, Original Irish Whiskey, Red Wine, Original Irish Cream Liqueur, Wild Blueberries & Vodka o numerze partii od 21109 do 21141 włącznie. Termin przydatności do spożycia: od 24.08.2021 do 12.11.2021.

Producentem jest firma Cahills Farm Cheeses, Cork Road, Newcastle West, County Limerick, Ireland, IE1811EC. Ostrzeżenie dotyczy wszystkich dostępnych mas produktów.

GIS podał, że producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Listeria monocytogenes w jednej partii sera postanowił o wycofaniu również innych, powiązanych partii. Wszyscy odbiorcy zostali poinformowani o konieczności wycofania tych produktów. Proces ten monitorują organy urzędowej kontroli żywności.

GIS ostrzega, że nie należy spożywać produktów oznaczonych numerami partii wskazanymi w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu tych produktów należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem "LISTERIOZA".

kp

Czytaj także

GIS ostrzega przed bakteriemii listerii w jednej partii parówek "Pikok Pure". Trwa wycofywanie produktu

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2021 12:14
Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed bakteriami listerii w jednej partii parówek z szynki 250 g "Pikok Pure". Inspektor nakazał wycofanie jej ze sklepów Lidl, a zakład produkcyjny spółki Sokołów uruchomił procedurę wycofania z rynku.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Chcemy, aby za jego pomocą można było załatwiać wszystkie sprawy". Szef GIS o rozwoju systemu SEPIS

Ostatnia aktualizacja: 22.06.2021 14:02
- Chcemy, aby ten system był dostępny dla naszych klientów, czy to indywidualnych czy przedsiębiorców, przez dedykowaną stronę internetową, przez którą będą mogli załatwiać wszystkie sprawy związane z inspekcją sanitarną - powiedział w Polskim Radiu 24 Krzysztof Saczka, Główny Inspektor Sanitarny.
rozwiń zwiń