more_horiz
Wiadomości

Profesor SGGW: konserwanty zawarte w żywności są po to, by nas chronić

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2019 22:02
- Konserwanty zapobiegają chorobom pochodzącym od żywności. To pożyteczne składniki - mówił w Polskim Radiu 24 profesor Krzysztof Krygier z SGGW.
Audio
  • 9.01.19 Krzysztof Krygier: konserwanty są po to, by chronić żywność
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Foto: Pixabay.com

Gość PR24 przyznał, że dodatki do żywności w Polsce są wyjątkowo analizowane. - Raport NIK jest robiony chyba w złej woli. Dodatki do żywości stosuje się w ilościach śladowych. Pamiętajmy, że bardzo wiele dodatków to są normalne składniki żywności i witaminy. Są sytuacje, w której konserwanty muszą być obecne - mówił naukowiec.

Krzysztof Krygier podkreślił, że wszystkie dodatki do żywności są szczegółowo badane. - Przeprowadzane są badania toksykologiczne m.in. na rakotwórczość i alergie. To nieprawda, że większość nowotworów ma przyczyny w dodatkach do żywości - wskazał gość Polskiego Radia 24.

Więcej w całej audycji.

Gospodarzem programu była Małgorzata Raczyńska-Weinsberg

PR24/ras

_______________________

Data emisji: 9.01.19

Godzina emisji: 21:37

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Krzysztof Kwiatkowski: dodatkowe substancje w żywności są szkodliwe zwłaszcza dla dzieci

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2019 15:55
- Dzienne dopuszczalne normy dodatków do żywności są przeliczane na masę ciała. U młodszych dzieci często ich poziom jest radykalnie przekroczony - powiedział w Polskim Radiu 24 Krzysztof Kwiatkowski, prezes Najwyższej Izby Kontroli.
rozwiń zwiń