Tłusty czwartek w wersji light. Zobacz przepis na zdrowe pieczone fit pączki bez masła i cukru

2019-02-28, 10:54

Tłusty czwartek w wersji light. Zobacz przepis na zdrowe pieczone fit pączki bez masła i cukru
Pieczone pączki mają o nawet 1/3 kalorii mniej niż pączki tradycyjne. . Foto: Tetiana Shumbasova/Shutterstock.com

Wiele osób nie wyobraża sobie tłustego czwartku bez smacznego i solidnego pączka. I choć tłumaczymy sobie, że to wyjątkowy dzień w roku, a nasze łakomstwo jest usprawiedliwione, niektórzy z nas nie mogą pozwolić sobie na tłuste przysmaki. Rozwiązaniem są zdrowe pieczone pączki, które możemy przygotować sami i jeść bez wyrzutów sumienia!

Składniki:

- 250 g mąki tortowej, pszennej (lub w wersji zdrowszej: orkiszowej, pełnoziarnistej)

- ½ szklanki letniego mleka 

- 25 g drożdży

- 2 jajka

- 40 g miodu

- ½ łyżeczki soli

- 100 g oleju kokosowego

- starta skórka z cytryny

- nadzienie: ulubiona marmolada, budyń, owoce, czekolada

- łyżka nasion chia, łyżka zarodków pszennych, 2 łyżki otrębów (opcjonalnie)

Przygotowanie

W dużej misce mieszamy drożdże z miodem i zostawiamy na chwilę, po czym dodajemy letnie mleko i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy. Olej kokosowy lekko podgrzewamy, by stał się płynny, po czym dodajemy do masy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól (jeśli chcemy, by pączki były zdrowsze, w zależności od upodobań dosypujemy otręby, nasiona chia, zarodki pszenne). Dodajemy jajka i startą skórkę z cytryny, po czym delikatnie wyrabiamy (na początku drewnianą łyżką, później ręcznie). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.

Powiązany Artykuł

Monika Mrozowska książka 1200x660.jpg
Fit pierniki od Mrozowskiej Moniki [WIDEOPRZEPIS]

Blat, na którym będziemy lepić pączki, posypujemy mąką. Wyjmujemy ciasto z miski i kroimy je na około 10 części (jeśli chcemy mniejsze pączki, dzielimy na więcej części). Każdą delikatnie wyrabiamy (jeśli ciasto klei się do rąk, możemy posmarować dłonie olejem kokosowym), a następnie spłaszczamy i rozciągamy na grubość około 2 cm. Na środek krążków nakładamy nadzienie, mocno sklejamy i układamy na blasze do pieczenia przykrytej papierem lub układamy w foremkach do wypiekania. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-45 minut, a następnie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut.

Gotowe pączki możemy posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

 

Smacznego!

 




Aleksandra Rybińska

Polecane

Wróć do strony głównej