"DGP": producenci windują ceny żywności

2010-03-03, 06:48

"DGP": producenci windują ceny żywności

To nie handlowcy, ale producenci zarabiają najwięcej na artykułach spożywczych - pisze "Dziennik Gazeta Prawna".

Najwięcej pieniędzy wpada do kieszeni rolników i hodowców, a także firm zajmujących się przetwórstwem, czyli piekarń, masarni czy mleczarni - wynika z badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

"Dziennik" dotarł do tych ustaleń. Wynika z nich, że aż 60 procent ceny masła przypada na rolnika. Udział handlu to 35 procent. Jeszcze więcej zyskują hodowcy drobiu: ich udział w cenie kurczaków to 80 procent.

Gazeta przypomina, że resort rolnictwa powołał specjalny zespół, który miał prześwietlić obrót żywnością. Ministerstwo obarcza sieci handlowe winą za drożyznę w sklepach. Zagadkę windowania cen można rozwiązać, biorąc pod lupę nie tylko handel, ale też producentów i przetwórców - zauważa "Dziennik Gazeta Prawna".

pm, Informacyjna Agencja Radiowa (IAR)

Polecane

Wróć do strony głównej