X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz
Gospodarka

Innowacje w sadownictwie. Polska marka bez pestycydów

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2020 14:50
Rezygnacja z pestycydów może być dobrym sposobem na zdobywanie nowych rynków żywnościowych i zwiększenie szans eksportowych polskich producentów, w tym np. sadowników.
Audio
  • O innowacjach, które mogą zwiększyć eksport polskiej żywności - audycja Dariusza Kwiatkowskiego w radiowej Jedynce.
Zdjęcie ilustracyjne.
Zdjęcie ilustracyjne.Foto: Pixabay

- Jest kilka innowacji, które wprowadziły w życie działające wspólnie grupy sadowników, wyjaśnia Sławomir Rzeźnicki - uważa prezes zarządu Klastra Polska Natura .

żywność ok.jpg
Dynamiczny rozwój polskiego eksportu. Polska na świecie coraz bardziej widoczna

>>>[CZYTAJ WIĘCEJ] Polska w czołówce krajów eksportujących żywność

Profesor Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej ocenia, że rezygnacja z pestycydów to dobry pomysł na zdobywanie rynku.

Sławomir Rzeźnicki podkreśla, że efektywne działanie grup produkujących jabłka jest możliwe dzięki nowatorskiej organizacji pracy.

Jedno z innowacyjnych rozwiązań dotyczy marketingu. Zdaniem profesor Bożeny Noseckiej - stworzenie Polskiej Marki bez pestycydów zwiększy szanse eksportowe polskich jabłek.

jedzenie żywność 1200.jpg
Min. rolnictwa: mamy więcej żywności niż możemy zjeść

>>>[CZYTAJ WIĘCEJ] Eksport żywności: najważniejsza jest jakość, bezpieczeństwo oraz promocja

Klaster ma też specjalną linię produkcyjną pod nazwą Amela Bio , przy użyciu  której,  pozyskiwane  są  owoce z certyfikatem eko dla produktów pośrednich między konwencjonalnymi, a ekologicznymi.

W tym przypadku również zbiera się w sadach się jabłka bez pozostałości pestycydów, jednak przy uprawie stosowane są dopuszczalne biopreparaty.

>>>[CZYTAJ WIĘCEJ] Światowa koniunktura sprzyja polskim eksporterom żywności

Taka technologia uprawy została opracowana przez Klaster Polska Natura we współpracy między innymi z Instytutem Ogrodnictwa w Skierniewicach i warszawską SGGW.

Dariusz Kwiatkowski, Program 1 Polskiego Radia, PR24, akg

Zobacz więcej na temat: żywność eksport
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Min. rolnictwa: mamy więcej żywności niż możemy zjeść

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2018 10:15
Jesteśmy jedynym krajem w Europie, który ma chińską zgodę na eksport mięsa drobiowego - przypomniał minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Eksport żywności: najważniejsza jest jakość, bezpieczeństwo oraz promocja

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2019 12:23
W 2004 roku, gdy Polska przystępowała do Unii Europejskiej, wartość eksportu żywności wyniosła 5,2 mld euro. W 2018 r. było to już ponad 29 mld euro.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Minister rolnictwa: żywność, w tym mięso, może stać się polską specjalnością narodową

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2019 17:44
W sytuacji nadmiaru żywności, trudno jest przekonać konsumentów do zakupu konkretnego produktu. Wiele, zwłaszcza młodych osób uważa, że mięso jest "passe", a tymczasem jest ono mocno wpisane w polskie tradycje kulinarne - powiedział minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Światowa koniunktura sprzyja polskim eksporterom żywności

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2019 13:30
Prawdopodobnie tegoroczna sprzedaż naszej żywności za granicę dorówna tej ubiegłorocznej, kiedy to wartość eksportu wyniosła około 30 mld euro.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Polska w czołówce krajów eksportujących żywność

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2019 14:15
Polscy eksporterzy, w tym artykułów rolno-spożywczych, to jedni z wielu, którzy dobrze wykorzystali 15 lat w Unii europejskiej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dynamiczny rozwój polskiego eksportu. Polska na świecie coraz bardziej widoczna

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2019 18:29
Nasze produkty są coraz bardziej doceniane na świecie. Wartość polskiego eksportu w I kwartale wyniosła 56,6 mld euro, a importu 56,9 mld euro. Deficyt sięgnął 300 mln euro, podczas gdy rok wcześniej było to 1,4 mld. Dziś przyglądamy się temu, jak rozwija się nasz eksport, co jest "na topie" i na jakie wsparcie mogą liczyć firmy, które chcą wysyłać swoje produkty za granicę.
rozwiń zwiń