Rośnie produkcja dyń w Polsce. Najpopularniejsze trzy gatunki

2018-12-09, 12:12

Rośnie produkcja dyń w Polsce. Najpopularniejsze trzy gatunki
Patison to też dynia.Foto: pixabay

Na temat opłacalności upraw dyni, warzywa robiącego od kilku lat karierę w polskiej kuchni, mówi Joanna Gałązka z Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin. 

Posłuchaj

O coraz bardziej uprawie dyni w Polsce, mówi w Agro Faktach radiowej Jedynki Joanna Gałązka z Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin./Tomasz Matusiak, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/.
+
Dodaj do playlisty

Piżmowe, olbrzymie, czy ozdobne. W Polsce dynie są bardzo powszechne, jednak dopiero od kilku lat cieszą się popularnością.

Coraz więcej gatunków dyń w Polsce

Jak podkreśla ekspertka. W Polsce rośnie popularność różnych gatunków i odmian dyń.

I dodaje, że w Polsce występują trzy główne gatunki dyń uprawnych: dynia olbrzymia, dynia zwyczajna i dynia piżmowa.

− Do dyni zwyczajnej zalicza się kabaczki, cukinie, patisony, czyli odmiany spożywane latem – wymienia ekspertka.

− Jesienią i zimą mamy sezon na dynię olbrzymią o pomarańczowym miąższu i skórce – dodaje Joanna Gałązka.

− Ponieważ pojawiają się różne zastosowania tego warzywa, coraz więcej producentów decyduje się na ich uprawę, mówi ekspertka.

A plon z hektara, w zależności od uprawianego gatunku, może wynieść od 20 do 70 ton z hektara.

Dynia nie tylko w sklepach i garnku, ale i na piknikach

I dodaje, że na dyni można zarobić nie tylko ją sprzedając do sklepów, ale wykorzystując na różnego rodzaju dniach otwartych czy piknikach, gdzie występuje  nie tylko jako obiekt kulinarny, ale kulturowy.  

Można z nich zrobić przetwory, są nieodzownym elementem wypieków, dań i zup. W warunkach naszego kraju dynie rosną tylko przez kilka miesięcy. Zbiorów trzeba dokonać przed przymrozkami, czyli do końca października.

Tomasz Mtusiak, jk

Polecane

Wróć do strony głównej