X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz
Gospodarka

Apetyt rośnie w miarę sukcesu. Polscy eksporterzy żywności coraz częściej patrzą globalnie

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2018 15:05
Rośnie sprzedaż polskiej zywności za granicę, a nasze firmy stają się firmami międzynarodowymi - powiedział prezes Bakalandu Marek Moczulski w rozmowie z Sylwią Zadrożną na antenie PolskiegoRadia 24, podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach.
Audio
  • Szef Bakalandu Marek Moczulski - w rozmowie na antenie PolskiegoRadia 24 z Sylwią Zadrożną mówił o sukcesach polskich firm eksportujących żywność, które coraz częściej dołączają do firm globalnych zdobywając nie tylko rynki w naszym regionie czy w UE.
Polska żywność coraz częściej trafia na globalne rynki pod własną marką.
Polska żywność coraz częściej trafia na globalne rynki pod własną marką.Foto: PIXABAY

W zeszłym roku wyeksportowaliśmy nasze produkty spożywcze o wartości ponad 27 mld euro, co było nowym rekordem.

Rośnie eksport naszej żywności

Jak zauważył szef Bakalandu - w roku 2000 eksportowaliśmy produkty żywnościowe za około 5 mld euro, a to co stało się w ostatnich kilkunastu latach jest - jego zdaniem - "oszałamiajace".

Według rozmówcy - każda firma, która osiągnęła sukces międzynarodowy zaczynała od sukcesu na polskim rynku, czego przykładem jest Bakaland, który wszedł już na rynki egzotyczne np. w Azji, znacznie trudniejsze niż rynki w naszym regionie czy w Unii Europejskiej.

Perspektywiczne rynki

Zdaniem Moczulskiego - rynek azjatycki czy afrykański - to rynki perspektywiczne o wielkim potencjale ludnościowym i bogacących się społeczeństwach. Polskie firmy coraz częściej też na światowych rynkach występują pod własną marką dzięki czemu mogą osiągać wyższą marżę, a tym samym wyższe zyski.

Problemem jest jednak - jak zauważył Marek Moczulski - pojawiający się protekcjonizm na wielu obcych rynkach - zwłaszcza tych dalekich, czego nie ma np. na rynku unijnym.

Sylwia Zadrożna, ak, Naczelna Redakcja Gospodarcza  




Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Nasze jabłka Czechom nie w smak. Wykryto w nich pestycydy

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2018 14:02
Czeska Państwowa Inspekcja Rolna i Żywnościowa (SZPI) poinformowała w o wykryciu pestycydów w jabłkach importowanych z Polski. Chodzi o jabłka odmiany Gloster oferowane w sklepie Makro Cash&Carry w Ołomuńcu na Morawach.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jest dobrze, ale utrzymanie wysokiego tempa eksportu naszej żywności nie będzie łatwe

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2018 11:01
Ponad 27 mld euro to prognozowana wartość eksportu żywności z Polski w 2017 r. Czy taki eksport da się utrzymać na dłuższą metę. O tym Elżbieta Mamos rozmawiała na antenie radiowej Jedynki z Jakubem Oliprą z Credit Agricole.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Trudny początek roku dla producentów koncentratu jabłkowego

Ostatnia aktualizacja: 12.03.2018 10:56
Sezon 2017/18 jest niewątpliwie jednym z trudniejszych w dla polskich producentów koncentratu jabłkowego ostatnim dziesięcioleciu. Zazwyczaj z początkiem wiosny rozpoczynał się największy eksport tego produktu z Polski, niestety nie w tym sezonie - ocenia Barbara Groele z Krajowej Unii Producentów Soków.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Eksport polskiej żywności pod większym nadzorem

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2018 16:55
Spełnienie wymagań importowych państw spoza UE dotyczących bezpieczeństwa fitosanitarnego towarów pochodzenia roślinnego - taki jest cel noweli ustawy o ochronie roślin, której projekt przyjęła we wtorek Rada Ministrów.
rozwiń zwiń