Polska wiodącym producentem gęsiny w UE. Nasze produkty trafiają nawet do Hongkongu

2020-11-12, 09:00

Polska wiodącym producentem gęsiny w UE. Nasze produkty trafiają nawet do Hongkongu
Zdj. ilustracyjne. Foto: pixabay/public domain

Polska jest jednym z ważniejszych producentów gęsiny w Unii Europejskiej; w latach 2015-2019 przedsiębiorcy wyeksportowali 17-22 tys. ton tego mięsa, głównie do Niemiec. W ostatnich latach widać dynamiczny wzrost pogłowia gęsi w naszym kraju.

– Rosnąca produkcja gęsiny w Polsce wynika z utrzymującego się popytu eksportowego oraz z coraz większej popularności tego mięsa wśród polskich konsumentów, doceniających jego walory smakowe, zdrowotne i dietetyczne – tłumaczy zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Marcin Wroński.

Powiązany Artykuł

shutterstock owoce jabłka mythja 1200.jpg
Wybierając polskie produkty wspieramy gospodarkę. Rodzime produkty są lepsze

Korzystne proporcje kwasów tłuszczowych

Ze względu na wysoką jakość, polskie gęsi są cenione również przez zagranicznych konsumentów. W ostatnich pięciu latach (2015-2019) krajowi przedsiębiorcy sprzedawali na rynki zagraniczne od 17 do 22 tys. ton gęsiny; około 90 proc. wolumenu trafiło na rynek unijny, przede wszystkim do Niemiec. Polska gęsina jest sprzedawana do prawie wszystkich pozostałych państw UE, ale dotychczasowy eksport do tych krajów jest dużo mniejszy.

– Wartość polskich gęsi doceniają nie tylko europejscy konsumenci. Drugim co do wielkości rynkiem zbytu dla polskiej gęsiny jest Hongkong, do którego w 2019 r. trafiło 1,8 tys. ton tego asortymentu – poinformował Marcin Wroński.

Gęsina, w porównaniu z innymi gatunkami mięsa, charakteryzuje się korzystnymi proporcjami kwasów tłuszczowych, w tym tak istotnych dla naszego zdrowia omega-3 i omega-6. Mięso gęsi zawiera dużo białka, w skład którego wchodzą wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć, a które muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem. Mięso to jest źródłem witamin – z grupy B, witaminy A i E oraz wielu składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Powiązany Artykuł

zakupy sklep market żywność jedzenie 1200.jpg
Polska żywność ceniona na świecie. Eksportujemy jej coraz więcej

Gęś z Kołudy

Jak podkreśla Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, statystyczny mieszkaniec Polski konsumuje znacznie mniej gęsiny w porównaniu z mięsem kurzym czy indyczym. Dlatego duże znaczenie mają kampanie promocyjne, w tym ogólnopolska kampania "Kupuj świadomie".

Najbardziej popularnym gatunkiem gęsi w Polsce jest Gęś Biała Kołudzka, która stanowi około 90 proc. krajowego pogłowia, i jest efektem pracy Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej.

 

PolskieRadio24.pl/PAP/DoS

 

Polecane

Wróć do strony głównej