Minister rolnictwa: nie możemy pozwolić na utratę rynku USA dla eksportu wieprzowiny

2018-10-23, 11:57

Minister rolnictwa: nie możemy pozwolić na utratę rynku USA dla eksportu wieprzowiny
Minister Jan Krzysztof Ardanowski. Foto: PAP/Tytus Żmijewski

Nie możemy pozwolić sobie na utratę amerykańskiego rynku, gdyż jest ważny dla eksportu polskiej wieprzowiny. Jeżeli będzie to konieczne pojadę do USA, by wyjaśnić sprawę - powiedział we minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski.

W zeszłym tygodniu USA czasowo wstrzymały import wieprzowiny z Polski. Amerykanie tłumaczyli, że dostawy produktów pochodziły z zakładów znajdujących się w strefie z ograniczeniami w związku z afrykańskim pomorem świń i zgodnie z międzynarodowymi przepisami nie powinny one eksportować mięsa.

Próba rozwiązania sprawy

Jak mówił minister rolnictwa, przekazaliśmy stronie amerykańskiej wszystkie informacje dotyczące tych zakładów, łącznie z mapami stref zagrożonych ASF. Amerykanie obecnie analizują te dokumenty, na razie ministerstwo nie otrzymało odpowiedzi, jedynie poinformowano, że zakaz importu nie dotyczy mięsa gotowanego.

Strona amerykańska zakwestionowała dostawy wieprzowiny z dwóch polskich zakładów, które - ich zdaniem - znajdują się w strefie zapowietrzonej.

- Jesteśmy przekonani, że żadnego uchybienia ze strony polskiej nie było, ponieważ te dwa zakłady znajdują się w strefach wolnych od ASF, a mięso w nich przerabiane kupowane jest w strefie, gdzie choroba ta nie wystąpiła - podkreślił minister.

Dodał, że Komisja Europejska chce wesprzeć Polskę w wyjaśnianiu tej sprawy.

Konsultacje na wysokim szczeblu

Jan Krzysztof Ardanowski poinformował, że wysłał list do swojego odpowiednika, w który zadeklarował, że jeżeli będą konieczne dodatkowe wyjaśnienia, jest gotów pojechać do USA wraz z Głównym Lekarzem Weterynarii i innymi służbami.

Jak zauważył, Stany Zjednoczone są dużym odbiorcą polskiego mięsa i Polsce zależy na utrzymaniu eksportu.

W ostatnim czasie Stany Zjednoczone wyrosły na jednego z najpoważniejszych odbiorców naszej wieprzowiny. W 2017 r. Polska sprzedała zagranicę 484,5 tys. ton wieprzowiny o wartości ok. 975 tys. ton, z czego do USA trafiło ok. 60 tys. ton tego mięsa, a jego wartość wyniosła 176,8 mln euro. Oznacza to, że choć pod względem ilości Stany Zjednoczone były naszym trzecim odbiorcą, to pod względem wartości eksportu - pierwszym.

NRG, PAP, md

Polecane

Wróć do strony głównej