X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz
Gospodarka

Od pola do stołu. Ruszyły prace nad paszportyzacją polskiej żywności

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2021 17:24
W ministerstwie rolnictwa podpisano list intencyjny rozpoczynający prace nad projektem "paszportyzacja polskiej żywności". Przewiduje on budowę cyfrowego systemu umożliwiającego m.in. śledzenie informacji o produktach w łańcuchu dostaw, tj. "od pola do stołu".
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Yummypic/Shutterstock

Minister rolnictwa Grzegorz Puda zaznaczył, że wdrożenie projektu zapewni możliwość uzyskania wiarygodnej informacji o żywności na każdym etapie łańcucha dostaw, co jest zgodne z oczekiwaniami konsumentów, którzy chcą wiedzieć, skąd pochodzi dany produkt.

Dodał, że rosnące oczekiwania konsumentów w odniesieniu do dostępu do informacji o produktach żywnościowych w coraz większym stopniu wymagają zaangażowania technologii cyfrowych.

- Dotychczas istniejące oznaczenia były w różny sposób manipulowane, panowała pewna nieuczciwość, którą ten projekt będzie mógł zlikwidować, tak by konsument świadomie mógł wybierać polskie produkty. Bardzo się cieszę, że rośnie w Polsce świadomość konsumencka. Sam zachęcam do świadomego wyboru polskiej żywności a zwłaszcza tej lokalnej, pochodzącej z małych, lokalnych wytwórni bądź wprost od rolnika - powiedział Puda.

Minister podkreślił, że paszportyzacja polskiej żywności jest projektem, który wpisuje się w światowy trend, zmierzający do zapewnienia wiarygodniej informacji o żywności na każdym etapie łańcucha dostaw, ze szczególnym uwzględnieniem jej pochodzenia, jakości oraz zabiegów, jakim została poddana.

warzywa owoce żywność 1200x660 free.jpg
Polska żywność smakuje. Unijny rynek głównym odbiorcą

Podpisanie listu intencyjnego o wzajemnej współpracy na rzecz projektu pomiędzy Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pełnomocnikiem Prezesa Rady Ministrów do spraw GovTech, Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa (rola koordynująca) oraz instytucjami administracji publicznej odpowiedzialnymi za proces kontroli bezpieczeństwa i jakości żywności ma usprawnić jego realizację.

Zastosowanie systemu paszportyzacji ma ponadto wyeliminować przypadki błędnego oznaczania żywności, co ograniczy konieczność wycofywania partii towarów z łańcucha dostaw i w konsekwencji jej utylizacji.

Projekt jest traktowany priorytetowo, z uwagi na jego istotne znaczenie dla polskich uczestników łańcucha żywnościowego, którzy w coraz większym stopniu są przekonani o celowości wprowadzania innowacji, które pozwolą na zwiększenie efektywności pozyskiwania informacji o danym produkcie (tzw. traceability) - wskazuje resort.

Pierwsza faza realizacji tego projektu, zaplanowana na 2021 r., polega na opracowaniu koncepcji projektu oraz przeprowadzeniu trzech pilotaży dla rynku ziemniaka, rynku wołowiny i rynku wieprzowiny.

PAP, PR24, akg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Pomimo pandemii eksport polskiej żywności w 2020 roku był większy niż w 2019

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2021 11:09
- Mimo problemów, przed którymi stanęło w ubiegłym roku polskie rolnictwo i przetwórstwo rolno-spożywcze, w okresie dziesięciu miesięcy 2020 roku odnotowano 7-procentowy wzrost wartości eksportu żywności - powiedział zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) Marcin Wroński.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Polska żywność smakuje. Unijny rynek głównym odbiorcą

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2021 15:44
W okresie dziesięciu miesięcy 2020 r. odnotowano wzrost wartości eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski. Eksport żywności wzrósł o 7 proc. w stosunku do tego samego okresu ub.r. i osiągnął wartość 28,3 mld euro - poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Rośnie popyt na polskie owoce. W czasie pandemii europejscy konsumenci chętniej kupują świeże produkty

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2021 08:38
Jednym z efektów pandemii koronawirusa w 2020 roku był wzrost popytu na polskie owoce w Unii Europejskiej – poinformowało Stowarzyszenie Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw Unia Owocowa. Z kolei największym wyzwaniem dla polskich sadowników w tym roku jest brexit.
rozwiń zwiń