X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz
Gospodarka

Rośnie eksport polskiej żywności. Zobacz, do jakich państw sprzedajemy najwięcej

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2020 15:10
W ciągu trzech pierwszych kwartałów 2020 r. wartość eksportu towarów rolno-spożywczych wzrosła w stosunku do analogicznego okresu ub.r. o 6,7 proc. do 25,1 mld euro - poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock/TY Lim

W tym okresie import do Polski wyniósł 16,5 mld euro i był o 4,8 proc. wyższy niż przed rokiem.

- Dane te potwierdzają, że krajowi przedsiębiorcy branży rolno-spożywczej bardzo dobrze radzą sobie na rynku międzynarodowym pomimo ograniczeń wprowadzanych z powodu pandemii koronawirusa. W mojej ocenie bardzo pozytywnym aspektem jest, że tempo wzrostu naszego eksportu przewyższa dynamikę wzrostu importu, co sprawia, że stale umacniamy pozycję Polski, jako eksportera netto - skomentował zastępca Dyrektora Generalnego KOWR Marcin Wroński.

W jego ocenie, do wzrostu wartości polskiego eksportu w dużym stopniu przyczyniła się deprecjacja waluty krajowej względem euro i dolara amerykańskiego, mająca miejsce w pierwszym kwartale br., oraz nadal korzystny dla eksporterów kurs złotego w kolejnych miesiącach.

Miało to pozytywny wpływ na konkurencyjność cenową produkowanych w Polsce artykułów rolno-spożywczych na rynku międzynarodowym.

żywność free 1200.jpg
Polska żywność odzyskała eksportowe rynki. Rośnie sprzedaż

- Bardzo dobre wyniki sprzedaży zagranicznej w pierwszym kwartale br. to także zasługa konkurencyjności jakościowej polskich produktów oraz umiejętność dostosowywania oferty asortymentowej przez naszych rodzimych przedsiębiorców do zróżnicowanych preferencji konsumentów zagranicznych - podkreślił Wroński.

W okresie trzech kwartałów 2020 r., podobnie jak w latach poprzednich, produkty rolno-spożywcze trafiały głównie na unijny rynek. Sprzedano tam produkty o wartości 20,1 mld euro (wzrost o 4 proc.), co stanowiło 80 proc. przychodów uzyskanych z eksportu towarów rolno-spożywczych ogółem.

Do krajów pozaunijnych w okresie styczeń–wrzesień 2020 r. z Polski wyeksportowano produkty rolno-spożywcze o wartości 5,0 mld euro wobec 4,3 mld euro przed rokiem, co oznacza 17-proc. wzrost.

- Rozwój eksportu na rynek UE jest bardzo optymistyczną przesłanką dla polskiej gospodarki żywnościowej, ale dostrzegalną tendencją jest również duży wzrost wartości sprzedawanych produktów na rynki zlokalizowane poza Unią Europejską - zaznaczył wiceszef KOWR.

PAP, PR24, akg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Polska żywność odzyskuje eksportowe rynki

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2020 17:30
Minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski powiedział, że zapotrzebowanie na polską żywność za granicą wraca do poziomu sprzed pandemii. W pierwszym półroczu wartość eksportu towarów rolno-spożywczych wyniosła 16 miliardów euro, czyli o 7 procent więcej niż w tym samym okresie w ubiegłym roku.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Polska żywność odzyskała eksportowe rynki. Rośnie sprzedaż

Ostatnia aktualizacja: 23.09.2020 15:03
W ciągu pierwszych 7 miesięcy roku Polska sprzedała zagranicę żywność o wartości 19,2 mld euro, tj. za kwotę o 6,4 proc. wyższą niż przed rokiem. Polskie produkty trafiają głównie do krajów UE - poinformował KOWR.
rozwiń zwiń

Czytaj także

W czasie pandemii marnujemy mniej żywności. Jest nowy raport

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2020 11:38
W czasie lockdownu spowodowanego przez koronawirusa w Polsce marnowano mniej żywności - wynika z analiz badaczek z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Rzadziej wyrzucano zwłaszcza owoce, warzywa i produkty mleczne. Rzadziej wyrzucano zwłaszcza owoce, warzywa i produkty mleczne.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Po te warzywa i owoce Polacy sięgają najchętniej. Zobacz wyniki badania

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2020 14:50
Dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę tego, co jemy. Jedynie 15 proc. Polaków spełniło ten warunek w październiku, o 3 pkt. proc. mniej niż we wrześniu. Odnotowano też spadek wartości wskaźnika "Wczoraj na talerzu" obrazującego jakość naszej diety.
rozwiń zwiń