Mniej pieczywa, więcej makaronów. GUS o zmianie w naszym koszyku zakupowym

2020-08-15, 12:10

Mniej pieczywa, więcej makaronów. GUS o zmianie w naszym koszyku zakupowym
Zdjęcie ilustracyjne.Foto: Pixabay

W 2019 r. w porównaniu z rokiem poprzednim zmniejszyło się spożycie pieczywa, cukru, warzyw, w tym ziemniaków. Wzrosła natomiast konsumpcja makaronów, serów, twarogów i owoców - wynika z raportu GUS "Rolnictwo 2019".

W 2019 r. według wyników badania budżetów gospodarstw domowych w porównaniu z 2018 r. utrzymała się tendencja spadkowa spożycia w gospodarstwach domowych (bez spożycia w placówkach gastronomicznych) wielu podstawowych produktów żywnościowych w przeliczeniu na 1 osobę w gospodarstwie domowym.

Podaż, ceny, poziom zamożności

Zmniejszyło się ilościowo spożycie: pieczywa (o 5,4 proc.), cukru (o 4,9 proc.), warzyw (o 3,9 proc.) w tym ziemniaków (o 7,4 proc.), ryb i owoców morza (o 3,6 proc.), mleka (o 2,4 proc.), mięsa (o 2,3 proc.), produktów zbożowych (o 2,2 proc.), olejów i tłuszczów (o 1,9 proc.) w tym tłuszczów roślinnych (o 6,8 proc.), wędlin i przetworów mięsnych (o 1,5 proc.). Wzrosło natomiast spożycie makaronów i produktów makaronowych (o 5,3 proc.), serów i twarogów (o 2,3 proc.) i owoców (o 1,1 proc.).

Jak zaznaczył GUS, spożycie podstawowych produktów żywnościowych związane jest z poziomem podaży produktów rolnych, ich cenami na rynku krajowym i poziomem zamożności ludności. Na poziom spożycia żywności wpływają również dostępność produktów związana z miejscem zamieszkania oraz zmieniające się nawyki żywieniowe.

Powiązany Artykuł

zakupy sklep jedzenie żywność ceny 1200.jpg
Polska w czołówce eksporterów żywności. Wiemy jakie miejsce zajmuje w skali globu

Przeciętnie w ciągu całego omawianego roku spożycie na 1 osobę wyniosło: 91,3 kg warzyw wobec 95,0 kg przed rokiem i 61 kg mięsa wobec 76,9 kg w 2018 r.

Odmienne modele żywienia

Gospodarstwa domowe na terenach wiejskich mają nieco inny model żywienia niż w miastach. Przeciętnie w ciągu ub.r. w gospodarstwach domowych rolników 1 osoba ilościowo spożyła ogółem więcej warzyw i mięsa niż 1 mieszkaniec miasta . Ponadto pieczywa – 44,2 kg (wobec ogółem – 35,8 kg) i mleka – 37,6 kg (wobec ogółem – 34,4 kg).

Wydatki poniesione na żywność i napoje bezalkoholowe stanowiły ok. 25 proc. wszystkich wydatków poniesionych miesięcznie na 1 osobę w gospodarstwie domowym.

W 2019 r. laboratoria Państwowej Inspekcji Sanitarnej, przetestowały ogółem 87 702 próbek wszystkich środków spożywczych (wobec 81938 w 2018 r.), z których 2,7 proc. próbek nie spełniało wymagań jakości (w 2018 r. było to 3 proc.) Najmniej próbek z wykrytymi nieprawidłowościami (1,2 proc.) stwierdzono w woj. małopolskim a najwięcej (7,1 proc.) w woj. zachodniopomorskim.

Powiązany Artykuł

jedzenie stół 1200.jpg
Konsumujemy za dużo. Wkrótce możemy potrzebować trzech takich planet jak Ziemia

Słabe zainteresowanie bezpieczeństwem żywności

Według raportu GUS, poziom zanieczyszczenia produktów żywnościowych kształtował się w opisywanym roku na nadal niskim poziomie. Ze wszystkich rodzajów zanieczyszczeń we wszystkich pobranych próbkach najwięcej było zanieczyszczeń mikrobiologicznych (1,6 proc.).

Jak wskazał GUS na podstawie badań przeprowadzonych przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) tylko 33 proc. Polaków interesuje się tematem bezpieczeństwa żywności. O dokonaniu wyboru towaru i zakupie ulubionych produktów decyduje przede wszystkim smak (58 proc.), cena (53 proc.) i zawartość składników odżywczych (53 proc.).

PAP, PR24, akg

Polecane

Wróć do strony głównej