Burger z roślin, kurczak z mąki. Branża spożywcza sięga po foodtechy

2019-09-15, 11:10

Burger z roślin, kurczak z mąki. Branża spożywcza sięga po foodtechy
Zdj. ilustracyjne. Foto: Glow Images/East News

Przybywa żywności wytwarzanej nie na polach rolników, ale w laboratoriach. Starania producentów zmierzaja do uzyskania pierwotnych smaków, do których przyzwyczajeni są konsumenci. Także w Polsce trwają prace nad tego typu żywnością.

Posłuchaj

W radiowej Jedynce Piotr Grabowski - współzałożyciel akceleratora startupów dla branży spożywczej - mówił o żywności wytwarzanej w laboratoriach naukowych. (Aleksandra Tycner)
+
Dodaj do playlisty

Jak mówił w radiowej Jedynce Piotr Grabowski współzałożyciel akceleratora startupów dla branży spożywczej - w Polsce tzw. foodtech to całkowita nowość, która dotyczy najnowszych technologii w branży żywienia. Branża spożywcza - dodał ekspert - "potrzebuje nowego tchnienia" i nowych technologii.

Nowe technologie na ratunek środowisku

Chodzi m.in. o to aby rozwiązać problemy środowiska naturalnego - bowiem spora część gazów cieplarnianych jest emitowana przez zwierzęta hodowane na mięso.

- Zwiększa się liczba ludzi na świecie, a tym samym przybywa konsumentów, dlatego istnieje potrzeba stosowania nowych technologii, by zmniejszać negatywny wpływ produkcji żywności na środowisko naturalne - powiedział Piotr Grabowski.

Podał przykład Stanów Zjednoczonych, gdzie szybko rozwija się "rynek alternatyw mięsa", np. burgerów wytworzonych z produktów roślinnych smakiem przypominających normalne mięso.

Mięso z laboratorium 

Rośnie także - kontynuował gość radiowej Jedynki - rynek mięsa hodowanego laboratoryjnie. - Technologia ta szybko się rozwija i jest coraz tańsza - zauważył.

Wyzwaniem jest - dodał - aby ludziom dać te same smaki, które znają tyle, że podać je w nowej formie.

W Polsce - jak poinformował rozmówca - pojawił się już projekt "roślinnego kurczaka", który smakiem i teksturą przypomina kurczaka prawdziwego, a zrobiony jest z mąki i białej fasoli z dodatkiem przypraw. 

Aleksandra Tycner, akg


Polecane

Wróć do strony głównej