X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz
Gospodarka

Eksport jaj koniecznością. Unia głównym odbiorcą

Ostatnia aktualizacja: 20.04.2019 12:40
Polska jest siódmym co do wielkości producentem jaj w Unii Europejskiej. Jest też znaczącym ich eksporterem, za granicę trafia 35 proc. produkowanych w kraju jaj - poinformowała dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz Katarzyna Gawrońska.
W 2018 roku polscy eksporterzy sprzedali za granicę 199,4 tys. ton jaj konsumpcyjnych, czyli o 23 proc. mniej niż w 2017 roku.
W 2018 roku polscy eksporterzy sprzedali za granicę 199,4 tys. ton jaj konsumpcyjnych, czyli o 23 proc. mniej niż w 2017 roku.Foto: FLICKR/James Royal-Lawson/CC BY-SA 2.0

Roczna produkcja jaj w Polsce to ok. 9,2 miliarda sztuk. Wywóz jaj z Polski jest koniecznością, gdyż produkcja znacznie przewyższa krajowe zapotrzebowanie. Z tego względu Polska jest w trójce największych unijnych eksporterów tego produktu - tłumaczy Gawrońska.

Mamy nadprodukcję jaj

Dyrektor zauważyła, że w Polce jest nadprodukcja jaj, a to oznacza, że ok. jedna trzecia jaj musi zostać z naszego kraju wyeksportowana. To czy ów wywóz będzie dotyczył jaj w skorupkach czy też produktów przetwórstwa jaj, ma już drugorzędne znaczenie - zaznaczyła.

W 2018 roku polscy eksporterzy sprzedali za granicę 199,4 tys. ton jaj konsumpcyjnych, czyli o 23 proc. mniej niż w 2017 roku. Jednak gorszy wynik nie zaskakuje, bowiem 2017 r. był rekordowy w eksporcie ze względu na deficyt jaj w Unii Europejskiej, będący wynikiem tzw. „afery fipronilowej” (tj. używania niedozwolonych produktów dezynfekcyjnych przez hodowców kur nieśnych w krajach Europy Zachodniej), co doprowadziło do konieczności masowego wybijanie stad. Wówczas polscy producenci woleli wysyłać jaja za granicę niż sprzedawać w kraju, co doprowadziło do bardzo wysokich cen na rynku wewnętrznym.

Unia głównym odbiorcą

O eksporcie jaj z Polski decyduje popyt w krajach unijnych, bowiem kraje UE są głównymi odbiorcami jaj. Najwięcej sprzedawanych jest do Holandii, Niemiec i Włoch. Udział wysyłek do państw pozaunijnych w całym eksporcie ogółem nie przekracza jednego procenta.

- Analizując dane handlowe zauważyliśmy, że w drugiej połowie 2018 roku polskie firmy wyraźnie ożywiły eksport poza obszar celny UE. Systematycznie sprzedawano jaja do Arabii Saudyjskiej, w zestawieniach pojawia się także Hongkong, Oman, Bahrajn, Irak. W tym kontekście warto także wspomnieć o wysyłkach polskich jaj do Gwinei, Kongo, Kenii, Mali, Liberii, Omanu. Jako ciekawostkę należy potraktować informacje, że jaja z Polski były wysyłane nawet na stację badawczą na Antarktydzie - powiedziała Gawrońska.

Nie tylko jaja

Oprócz eksportu jaj w skorupkach polski przemysł wysyła za granicę także duże ilości produktów jajecznych. W roku 2016 eksport produktów z jaj wzrósł o 30 procent, w kolejnym roku aż o 59 procent, a w 2018 nadal utrzymywał wysoki poziom.

- Tak duża dynamika roczna wzrostu sprzedaży zagranicznej dotyczyła produktów z całych jaj i żółtek w różnej formie przetworzenia. W dostawach z Polski dominowały świeże przetwory z całych jaj i żółtka, przy czym dużo więcej zaczęliśmy wysyłać proszku jajecznego i żółtek suszonych - podkreśliła dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

PAP, ak, NRG

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Eksport żywności: najważniejsza jest jakość, bezpieczeństwo oraz promocja

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2019 12:23
W 2004 roku, gdy Polska przystępowała do Unii Europejskiej, wartość eksportu żywności wyniosła 5,2 mld euro. W 2018 r. było to już ponad 29 mld euro.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Minister rolnictwa: żywność, w tym mięso, może stać się polską specjalnością narodową

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2019 17:44
W sytuacji nadmiaru żywności, trudno jest przekonać konsumentów do zakupu konkretnego produktu. Wiele, zwłaszcza młodych osób uważa, że mięso jest "passe", a tymczasem jest ono mocno wpisane w polskie tradycje kulinarne - powiedział minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.
rozwiń zwiń