X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz
Gospodarka

Żywnościowe mody. Czy warto im ulegać?

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2018 14:20
Na rynku wybór żywności jest ogromny, ale co jakiś czas pojawiają się mody na niektóre zagraniczne produkty, które są reklamowane jako lepsze, smaczniejsze czy bardziej wartościowe.
Audio
  • W radiowej Jedynce Irena Strojewska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, z którą rozmawiała Aleksandra Tycner, mówiła o pojawiających się co jakiś czas modach na niektóre produkty żywnościowe.
Borówka amerykańska. Polska jest w Europie dużym producentem i eksporterem tych owoców.
Borówka amerykańska. Polska jest w Europie dużym producentem i eksporterem tych owoców.Foto: Pixabay

Jak mówiła w radiowej Jedynce Irena Strojewska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, z którą rozmawiała Aleksandra Tycner - produkty te wcale nie są lepsze niż te z "krajowego podwórka", a do tego można je z powodzeniem zastąpić naszymi polskimi.

Konsumentów jednak bardziej zachęcają egzotycznie brzmiące nazwy aniżeli nazwy polskich owoców czy warzyw.

Takim owocem "wykreowanym" i bardzo reklamowanym w Wielkiej Brytanii jest tzw. borówka amerykańska sprowadzana z Chile.

Jak zauważyła Irena Strojewska, to ta sama borówka, która rośnie w Polsce. Niedoceniane są np. takie warzywa - mówiła ekspertka - jak kapusta czy brokuły i generalnie wszystkie tzw. warzywa kolorowe.

Aleksandra Tycner, ak, NRG

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Ruszyły wypłaty rekompensat dla producentów owoców i warzyw

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2016 11:00
Agencja Rynku Rolnego od początku lipca rozpoczęła przekazywanie pieniędzy producentom owoców i warzyw, którzy do 30 czerwca wycofali je z rynku i przekazali na cele charytatywne.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Polska żywność. Dobra, ale "dyskryminowana"?

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2016 20:20
- W wielu miejscach na świecie mamy do czynienia z dyskryminacją polskiej żywności, ale nie dlatego, że ktoś nie lubi Polaków, a dlatego, że przegrywa konkurencję z polską żywnością. Tak jest w Czechach i na Słowacji - mówił Mirosław Maliszewski, poseł PSL.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ceny owoców i warzyw w górę. Dlaczego?

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2017 10:33
W tym roku wszystkich owoców jest mniej, zatem ich ceny są - ze zrozumiałych względów - wyższe. Jednak warzyw mniej w tym roku nie jest, ale ich ceny także poszły w górę.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sfermentowane, czyli zdrowe

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2018 13:02
Wybór warzyw mamy dziś na rynku ogromny, a konsumenci lubią sięgać po nowe, nieznane produkty. To powoduje, że wiele swojskich jest nieco zapomnianych, jak kiszona kapusta czy kwaszone ogórki.
rozwiń zwiń