X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz
Gospodarka

W Polsce trwa bratobójcza walka o chleb

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2014 13:46
To już nie żarty – w Polsce trwa walka o chleb. Polacy go nie jedzą, piekarze prowadza bratobójczą walkę między sobą, a młodzi następcy wypiekaczy chleba wybierają nowe zawody. Co roku bankrutuje w Polsce 300-500 piekarni.
Audio
  • Jak twierdzi Stefan Putka, prezes Cechu Piekarzy w Warszawie, spadek popytu na pieczywo to nie jedyny powód bankructw małych piekarni./Justyna Golonko, Polskie Radio/
W Polsce jest 8-8,5 tysiąca zakładów piekarskich, branża jest przez to bardzo konkurencyjna, więc walczy się jakością i ceną.
W Polsce jest 8-8,5 tysiąca zakładów piekarskich, branża jest przez to bardzo konkurencyjna, więc walczy się jakością i ceną.Foto: glowimages.com

W ciągu ostatniej dekady spożycie pieczywa w Polsce spadło o ponad 30 procent. Ten rok z pewnością nie przyniesie poprawy, a to oznacza, że upadną kolejne piekarnie.

Szacuje się, że w ubiegłym roku mogło wypaść z rynku około pięciuset   firm, czyli dwa razy więcej niż powstało nowych.

Piekarnie padają nie tylko z winy dietetycznych Polaków

Jak podkreśla Stefan Putka, prezes Cechu Piekarzy w Warszawie, spadek popytu na pieczywo to nie jedyny powód bankructw małych piekarni. Jest jeszcze kilka innych.

Piekarnie wycinają się same – jakością i ceną

- W Polsce jest 8-8,5 tysiąca zakładów piekarskich, branża jest przez to bardzo konkurencyjna, więc walczy się jakością i ceną.

Następcy wolą inną pracę

Powodem upadków jest często brak następców, młodzież nie chce kształcić się w tym kierunku, bo jest to trudny zawód.

Drugi powód to warunki ekonomiczne, bo w Polsce nie wykształcił się jeszcze podział na ceny rzemieślnicze i z dużych zakładów.

Piekarze często nie umieją liczyć

Trzeci powód, ekonomiczny, gdy właściciel czy zarządzający piekarnią nie potrafi liczyć kosztów, czyli nie potrafi dostosować skali cen produkcji, maszyn, ewentualnie zakłady zostały przeinwestowane, wtedy zakład bankrutuje.

W tym roku wypadnie z rynku kolejne 300 piekarni

Prawdopodobnie w tym roku 250-300 zakładów może wypaść z rynku.

Rok 2013 był dla branży był niezły, ponieważ ceny mąki się ustabilizowały.

Większym problemem jest spożycie pieczywa. Przed zmianą ustroju spożycie w Polsce było około 100 kg pieczywa na osobę rocznie. W tej chwili jest około 50 kg.

To wynika stąd, że jesteśmy społeczeństwem coraz bogatszym, a na rynku jest coraz więcej substytutów. Nie jemy już tak schematycznie, że kanapki na śniadanie, do pracy, na kolację. Posiłki są bardziej urozmaicone, jemy płatki, pizze i wiele innych wyrobów.

Jakie są prognozy dla branży piekarniczej

- Prawdopodobnie dojdzie do konsolidacji rozdrobnionych piekarni. Zakłady silne, bogatsze rozbudowują skalę produkcji, rozbudowują swój potencjał produkcyjny, więc żeby znaleźć zbycie na rynku będzie walka cenowa i małe zakłady nie mają w tej walce szans – uważa Stefan Putka.

Na rynku pozostaną zakłady większe i te, które potrafiły stworzyć markę, mają silną pozycję pod względem jakości i sieci sprzedaży.

Jakie będą ceny pieczywa w najbliższym czasie

- Nie powinno być ruchów cenowych pieczywa w Polsce, bo nie ma przyczyn do zmian – mówi Putka.

Zdradza, że w zakładach, reprezentowanych w Cechu, zyskowność była wyższa niż w 2012 roku, kiedy ceny podstawowych surowców były bardzo wysokie, teraz spadły. Natomiast branża ma pewną marżę, pewną zyskowność wyższą niż to było kilka lat temu. - Jeżeli nie będzie drastycznej podwyżki np. nośników energii, benzyny, podstawowych surowców, to wzrostu cen dla konsumentów nie powinno być – mówi Putka.

Ratunek w słodkościach

Zdaniem ekspertów, nasi piekarze muszą szukać nowych rozwiązań, aby zachować rentowność.  Jednym z nich jest rozszerzanie asortymentu o wyroby cukiernicze, na które popyt nie maleje.

Justyna Golonko

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Raport o polskiej gastronomii: bitwa o złotówkę dziennie

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2013 13:00
Wszyscy, którzy marzą o własnej restauracji czy barze powinni wiedzieć, że czeka ich praca na kompletnym ugorze. Po pierwsze, jeśli już Polak stołuje się poza domem, to najczęściej korzysta tylko z barków. Po drugie, wydaje na to 30 zł miesięcznie, czyli złotówkę dziennie. Warto się bić?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Raport o polskim chlebie: zniknie z naszej diety?

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2013 10:10
Polacy nie chcą jeść chleba. Według oficjalnych statystyk w 1993 roku przeciętny mieszkaniec naszego kraju zjadał 96,7 kg pieczywa w ciągu roku, ostatnie lata to już niewiele ponad 50 kg, czyli o połowę mniej. Dlaczego tak się dzieje, a przede wszystkim, czy jest to rzeczywiście prawda?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Szlaban dla producentów żywności w polskich strefach ekonomicznych

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2014 13:52
To może być kolejny cios w polskich producentów żywności. Po zakazie wędzenia dymem, Komisja Europejska zakazuje wstępu firmom przetwórczym do Specjalnych Stref Ekonomicznych.
rozwiń zwiń