X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz
Nauka

Chcesz być młody?

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2009 15:04
Jedz jagody!
Audio

Wszyscy chcielibyśmy dożyć sędziwego wieku w dobrym zdrowiu oraz w świetnej kondycji fizycznej i psychicznej. Jaki jest sekret bycia wiecznie młodym? Czyżby jagody?

Amerykańscy naukowcy z Bostonu wykazali, że niedawno odkryty związek chemiczny pterostilben, występujący głównie w jagodach i winogronach, opóźnia proces starzenia się organizmu.

W pierwszym etapie badań naukowcy przetestowali wpływ pterostilbenu na komórki w hodowli. Okazało się, że ma on bardzo pozytywne działanie. Chroni komórki przed szkodliwym działaniem reaktywnych form tlenu, które są jedną z głównych przyczyn starzenia się. W drugiej części badań związek ten przetestowano na zwierzętach laboratoryjnych. Jedną grupę starzejących się szczurów karmiono zwykłym pokarmem, zaś drugiej grupie podawano pokarm wzbogacony w pterostilben. Zaobserwowano, że u szczurów, które pozostawały na diecie bogatej w pterostilben znacząco poprawiły się zachowania poznawcze, a także ich zdolność zapamiętywania. Dodatkowo obserwowano zwiększony poziom tego związku w hipokampie, który uważany jest za najważniejszą strukturę mózgu odpowiedzialną za pamięć. Na podstawie tych obserwacji naukowcy wyciągnęli zaskakujący wniosek, że proces starzenia się u tych zwierząt został po części cofnięty. Badania te już po raz kolejny dowodzą, że istnieje związek pomiędzy dietą, a funkcjonowaniem mózgu w procesie starzenia. Krótko mówiąc ważne jest to, jak się odżywiamy.

Opóźnianie procesu starzenia nie jest jedyną zaletą pterosilbenu. Udowodniono także, że wykazuje on działanie przeciwnowotworowe. Podobny efekt w zwalczaniu nowotworów ma resveratol występujący obficie w winogronach. Posiada on także silne właściwości antyutleniające. O nadzwyczajnych właściwościach winogron, a co za tym idzie, także czerwonego wina wiadomo było już od dawna. Niestety, pterosilben nie jest obecny w winie, prawdopodobnie dlatego, że szybko rozkłada się pod wpływem wody i światła.

Oprócz pterostilbenu, w jagodach odkryto także kilka innych związków chemicznych, które mogą wykazywać podobne działanie. Ich wpływ na proces starzenia jest obecnie analizowany na komórkach hodowanych, a także na zwierzętach.

Dotychczas nikt nie zajmował się badaniem wpływu pterostilbenu na organizm ludzki, ale naukowcy twierdzą, że wyniki badań na zwierzętach można w dużym stopniu odnieść także i do człowieka. Niestety nie wiadomo jednak, w jakich ilościach związek ten wywołałby efekt cofnięcia się procesu starzenia u ludzi. Mimo tego nie zaszkodzi wzbogacić swoją dietę w potrawy bogate w jagody i winogrona.

Monika Klejman

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Alergia na orzeszki alergią na łubin?

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2009 11:18
Uwaga, alergicy!
rozwiń zwiń

Czytaj także

Po pigułce jesteś brzydka

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2009 16:07
Hormonalna antykoncepcja zmieniła stosunki społeczne. Zmieniła także naszą atrakcyjność seksualną. Ale na gorsze.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Mango pogromcą raka piersi i jelita grubego

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2010 16:47
Związki zawarte w mango mogą hamować wzrost raka piersi i raka okrężnicy - wynika z badań amerykańskich naukowców.
rozwiń zwiń