X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz
x
x

Agnieszka Jarczyńska: dobra ryba potrzebuje tylko soli i pieprzu

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2020 19:01
- Ryby są bogate w niezwykle wartościowe substancje potrzebne do prawidłowego rozwoju i proste w przygotowaniu. Dobra ryba potrzebuje tylko trochę soli oraz pieprzu i smakuje wyśmienicie. To proste danie i każdy może jest przygotować - mówiła w Polskim Radiu 24 Agnieszka Jarczyńska, której firma zapewnia restauracjom i sklepom w Polsce dostęp do owoców morza.
Audio
  • Agnieszka Jarczyńska o morskiej kuchni (Człowiek i jego działo)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com

Agnieszka Jarczyńska za cel postawiła sobie najwyższą jakość – może pochwalić się asortymentem z certyfikatem MSC (certyfikat zrównoważonego rybołówstwa i akwakultury). Sztandarowym produktem AJA Fresh Fish & Seafood są żywe mule w opakowaniach zawierających wodę morską, dokładnie taką, w jakiej żyją w środowisku naturalnym. Ale asortyment jest dużo szerszy. Wśród ryb słodkowodnych znajdziemy łososia, pstrąga czy sandacza, wśród morskich barwenę, karmazyna czy matiasa, a w sekcji owoce morza możemy wybierać spośród homarów, kalmarów i krewetek.

Kuchnia bez udziwnień 

Gość Polskiego Radia 24 podkreśliła, że "morska kuchnia" nie wymaga udziwnień.  - Mięso musimy peklować, panierować, smażyć. Natomiast czysty filet z ryby gotowany na parze z listkami szałwii i skroplony oliwa z oliwek smakuje bardzo dobrze i jest bardzo zdrowy - tłumaczyła Agnieszka Jarczyńska. - Mieszkańcy Europy Zachodniej już dawno dostrzegli dobroczynne skutki diety opartej na rybach i owocach morza. To dieta lekkostrawna. Ryby zawierają w sobie selen, jod, witaminy - dodała. 

Zdrowie 

Rozwiała przy tym wątpliwości związane z zanieczyszczeniem mórz i oceanów. - Nie można generalizować, że jeżeli wody są zanieczyszczone, to również i  ryby. Duże osobniki jak tuńczyk i miecznik żyją długo, zawierają w sobie więcej metali ciężkich. Nie powinniśmy jednak unikać tych ryb. Nawet kobiety w ciąży mogą spożywać tuńczyka, choć nie powinno to być częstsze niż trzy razy w tygodniu. Życzyłabym sobie, żeby każdy Polak jadł trzy razy w tygodniu rybę - podkreśliła Agnieszka Jarczyńska. 

Więcej w nagraniu. 

Audycja: "Człowiek i jego dzieło"

Prowadzący: Małgorzata Raczyńska-Weinsberg

Gość: Agnieszka Jarczyńska 

Data emisji: 1.02.2020

Godzina emisji: 18.06

PR24

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Ryba gwarantowana. Łów tradycyjnie, jedz powoli

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2017 14:00
– To nie są ryby łowione przez wielkie statki, lecz przez małe wspólnoty rybackie, które z wielkim szacunkiem podchodzą do morza – mówiła dziennikarka Beata Majchrowska, autorka bloga "Pomału", która próbowała morskich smakołyków na majowych targach Slow Fish 2017 w Genui.
rozwiń zwiń