X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz

Związki sztuki kulinarnej z kulturą wysoką

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2018 11:26
Na rynku wydawniczym ukazała się książka pt. "Smak kwiatów pomarańczy. Rozmowy o kuchni i kulturze”. - To książka o związkach kuchni z kulturą i o relacji sztuki kulinarnej z malarstwem, architekturą, czy muzyką – mówiła w audycji "Warto Czytać” w Polskim Radiu 24 Agnieszka Drotkiewicz, współautorka publikacji.
Audio
  • 7.10.2018 Agnieszka Drotkiewicz, pisarka (Warto czytać)
Fragment okładki książki Smak kwiatów pomarańczy
Fragment okładki książki "Smak kwiatów pomarańczy"Foto: czarne.com.pl / mat. pormocyjne

Agnieszka Drotkiewicz wyjaśniała związki pomiędzy kuchnią, a pojęciami sztuki. - Jest podejście potoczne do słowa sztuka. Ktoś coś dobrego przygotował i mówimy, że jest to arcydzieło. Do kuchni można stosować określenie sztuki w kontekście metaforycznym, które nie ma granic czasowych, geograficznych, klasowych ani finansowych. Jeśli chodzi o sztukę w rozumieniu bardziej zdefiniowanym, to w książce opisujemy bankiety renesansowe i barokowe. Rozmawiamy o tym jak kuchnia na francuskim dworze była pokazem absolutyzmu monarchii. Kuchnia tworzona przez François Vatela miała być obrazem boskości monarchii francuskiej – tłumaczyła gość Polskiego Radia 24.

Agnieszka Drotkiewicz zwróciła uwagę na to, że podejście do prac kuchennych związane jest z tym, która z płci zajmuje się przyrządzaniem potraw. – Mężczyźni często byli i w pewnej mierze są do dzisiaj szefami, tymi maestro kuchni. Kobietom przypisywano wąskie horyzonty. To są oczywiście stereotypy, które staramy się przełamać – dodała gość Polskiego Radia 24.

Więcej w nagraniu audycji.

Rozmawiała Luiza Bebłot.

Polskie Radio 24

______________________

Data emisji: 7.10.18

Godzina emisji: 7:37

 

Zobacz więcej na temat: KULTURA KSIĄŻKA
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Wiesław Myśliwski: bohatera wymyśla mój język

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2018 12:00
- Czasami zdanie, które napiszę, powołuje bohatera. Jeśli on zyskuje moją aprobatę, to ja dopiero staram się go zbudować - mówił w Dwójkowej audycji "Dwukropek" wybitny prozaik.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Polak, który nie dostał Nobla, choć mu się należał

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2018 21:45
Co łączy poetę Zbigniewa Herberta, matematyka Stefana Banacha, aktora Andrzeja Szczepkowskiego, pisarza Mirosława Żuławskiego i kompozytora Stanisława Skrowaczewskiego? Wszyscy podczas wojny, we Lwowie byli karmicielami wszy w Instytucie Antytyfusowym Rudolfa Weigla.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Między kropkami. Anna Arno o polskim społeczeństwie i swojej książce "Ten kraj"

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2018 19:38
- Bardzo trudno mówi się o Polakach jako o zbiorowości. Czasami obraz jakiegoś narodu może zależeć od humoru, czy jakiegoś wydarzenia, które ostatnio miało miejsce w naszym życiu - mówiła na antenie Polskiego Radia 24 Anna Arno autorka książki "Ten kraj".
rozwiń zwiń