Foodsharing. O sztuce wykorzystywania resztek

2018-02-22, 06:01

Foodsharing. O sztuce wykorzystywania resztek
Nazwa „jadłodzielnia” to polski odpowiednik pojęcia „foodsharing”.Foto: acekreations / pixabay

Cztery lat temu w Niemczech narodziła się idea foodsharingu. O tym, jak dzielić się z potrzebującymi tym, na czym komuś innemu zbywa, rozmawialiśmy w audycji Kwadratura Kultury. Gośćmi audycji byli publicystka i autorka książek kulinarnych Monika Kucia oraz psycholog Karoliną Hansen.

Posłuchaj

19.02.18 Czy można przyrządzić coś smakowitego z resztek, takich jak obierki?
+
Dodaj do playlisty

Foodsharing to niezależny, oddolny ruch skupiający ludzi, którym leży na sercu zapobieganie marnowaniu żywności. Idea foodsharingu pochodzi z Niemiec, gdzie obecnie działa ponad 200 jadłodzielni, a w ruch zaangażowanych jest kilkadziesiąt tysięcy aktywistów. Foodsharing jest ten znany w Polsce. W maju 2016 powstała u nas pierwsza Jadłodzielnia.

Wielki Post to okazja, by zastanowić się nie tylko nad ilością jedzenia, które spożywamy, ale także nad kulturą nadmiaru, w której żyje część populacji naszego globu. Dzieje sie to przy jednoczesnym biedowaniu i niedojadaniu innych. 

Rygor postu może się okazać się kreatywny; może być kulinarną inspiracją, odkrywaniem nowych smaków, wykorzystywaniem tego, co wydawało się tylko odpadem, do stworzenia nowych potraw i poznania nowych smaków. - Jako kurator festiwalu Nowe Epifanie zajęłam się tematem Wielkiego Postu i od kilku lat działam tam w aspekcie kulinarnym – powiedziała Monika Kucia. - Jesteśmy w okresie przednówka, dawniej ten czas był naprawdę trudny ponieważ nie było świeżej żywności i globalnego rynku. Obecnie możemy świadomie wybierać mniej – przyznała publicystka.

27 lutego br. wZamku Ujazdowskim, w Warszawie będzie miała miejsca uczta z samych resztek. Uzyskane one zostaną podczas produkcji piwa w Browarze Stu Mostów. - Szef kuchni Michał Czekajło szykuje m.in. ciastka z młóta, wspólnie z dr Witoldem Pietrzakiem z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, hodują także grzyby strzępkowe i pleśnie jadalne na odpadach kuchennych – wyliczała Monika Kucia.

O tym, że warto uczyć się oszczędzania żywności oraz sztuki dzielenia się z ludźmi jedzeniem, opowiadała również Karolina Hansen. – Chodzi o to, aby w kulturze przesytu, zamiast wyrzucać, podzielić się tym z innymi – tłumaczyła gość audycji. - Dawniej nadmiar jedzenia był dzielony wśród rodziny, sąsiadów czy znajomych. W ramach naszych działań stawiamy w różnych miejscach publicznych lodówki, gdzie możemy zostawić zbywającą nam żywność potrzebującym – dodała psycholog.

Gospodarzem audycji była Monika Małkowska.

Polskie Radio 24/km

Kwadratura Kultury w Polskim Radiu 24 - wszystkie audycje 

____________________ 

Data emisji: 19.02.18

Godzina emisji: 22.20


Polecane

Wróć do strony głównej