Białaczka szpikowa – z choroby agresywnej do przewlekłej

2016-10-19, 20:01

Białaczka szpikowa – z choroby agresywnej do przewlekłej
Zdjęcie ilustracyjne/fot.flickr/glenn scott

Kilkanaście lat temu pacjenci chorzy na białaczkę szpikową umierali w przeciągu 3-4 lat. Dziś średni czas przeżycia chorych nie odbiega od populacji zdrowej. O tym, jak ta agresywna choroba stała się chorobą przewlekłą, dzięki czemu pacjenci żyją dłużej, mówił w Rozmowach o Zdrowiu prof. Krzysztof Warzocha, dyrektor Instytutu Hematologii i Transfuzjologii w Warszawie.

Posłuchaj

19.10.16 Rozmowy o Zdrowiu. Goście: prof. Krzysztof Warzocha i prof. Andrzej Wysokiński
+
Dodaj do playlisty

Choć przewlekła białaczka szpikowana nadal pozostaje chorobą nowotworową układu krwiotwórczego której nie da się zapobiec, można zastosować specjalne leki, które zahamują jej rozwój.

– Przewlekła białaczka szpikowa, jak żadna inna choroba nowotworowa, poprzez translokacje molekularną ma bardzo określony cel patogenetyczny. Skutki tej aberracji mogą być likwidowane przez leki celowane na ten patogen. Od dekady posiadamy leki, które hamują aktywność białka i choroba z agresywnej stała się chorobą przewlekłą – powiedział prof. Krzysztof Warzocha.

Gość Polskiego Radia 24 zwracał uwagę również na konieczność regularnych badań krwi w celu jak najszybszego ewentualnego rozpoznania choroby.

Co jeść aby nie umrzeć przedwcześnie?

Można żyć długo i zdrowo. Jednym z warunków jest odpowiednia dieta. Polskie Towarzystwo Kardiologiczne rozpoczyna akcję "Zdrowe Dzieci, Zdrowa Młodzież, Zdrowi Dorośli", która zachęca do zdrowej diety już od najmłodszych lat. O kampanii i zdrowym odżywianiu mówił w Polskim Radiu 24 prof. Andrzej Wysokiński, kierownik Katedry i Kliniki Kardiologii Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.

– Jedzenie warzyw nie może być karą za grzechy. Gdyby dzieci od małego dostawały je w diecie zamiast cukierków czy tłustych wędlin, to nabrałyby prawidłowego nawyku. Zasady prozdrowotnego odżywiania należy wprowadzać już u najmłodszych – doradzał gość Polskiego Radia 24. – Warzywa i owoce są pierwszym ogniwem łańcucha pokarmowego i dlatego zawierają mniej szkodliwych związków toksycznych – tłumaczył.   

Gospodarzem audycji był Henryk Szrubarz.

Rozmowy o zdrowiu w Polskim Radio 24 - wszystkie audycje

Polskie Radio 24/dds/tj

___________________

Data emisji: 19.10.2016

Godzina emisji: 19.15


Polecane

Wróć do strony głównej