X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz
Polskie Radio

Tajemnice grzybów

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2019 12:23
Trwa okres zbierania grzybów. W audycji "Eureka" przekażemy wiele informacji o wartościach odżywczych grzybów. Okazuje się, co potwierdzają badania, że grzyby mają w swoim składzie podobne ilości dobrych składników, co warzywa i owoce, chociaż 90 proc. substancji grzyba to woda. 
mat. ilustarcyjne
mat. ilustarcyjneFoto: pixabay.com

Gość, prof. Iwona Wawer podpowie, które grzyby są bezpieczne i jak je rozpoznać. Warto wiedzieć, że w grzybach jest chityna - polisacharyd glukozy, organiczny związek chemiczny, z którego zbudowane są szkielety zewnętrzne stawonogów. To wyjaśnia dlaczego grzyby mogą być pokarmem ciężkostrawnym.

Wyjaśnimy dlaczego zawarta w niektórych grzybach np. w muchomorze białym amanitotoksyna – grupa organicznych związków chemicznych, będąca silną trucizną, szkodzi człowiekowi a zwierzętom leśnym nie.

Poznamy też tajemnicę symbiozy, jaką grzyby prowadzą z drzewami. Grzybnia potrafi rozrastać się nawet przez 30 lat do 150-200 metrów a grzyby mikoryzowe uszlachetniają drzewa.

Tajemnice grzybów wyjaśnią prof. Iwona Wawer, specjalistka od chemii fizycznej i Justyn Kołek, grzyboznawca.

***

Do słuchania audycji z cyklu "Eureka" w czwartek (3.10) o godz. 19.05 zaprasza Artur Wolski.

ag

Zobacz więcej na temat: grzyby grzybobranie grzybiarz

Czytaj także

Nie kop grzyba, bo szkodzisz! Czyli jak zbierać grzyby

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2017 12:08
- Nie idźmy do lasu z kijem i nie zbierajmy starych grzybów - apelował w "Podwójnym espresso" edukator z Nadleśnictwa Tomaszów Tomasz Kotowicz. Na wycieczkę do lasu na pięknym Roztoczu, w szczycie sezonu na grzyby, wybrali się dziennikarze Jedynki Monika Tarka i Robert Kilen.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Co zrobić, kiedy zgubimy się w lesie

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2017 14:41
W lesie łatwo się zgubić. Niedawno w województwie lubelskim taka sytuacja spotkała trzech grzybiarzy. Policja poszukiwała ich przez kilka godzin.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przewodnik grzybiarza, czyli wszystko, co musisz wiedzieć o grzybach

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2018 11:40
Jak uzbierać pełen kosz grzybów w mniej niż pół godziny? Jakie potrawy potem z nich przygotować? Które grzyby trujące najłatwiej pomylić z tymi jadalnymi? Nasza redakcja wybrała się na grzybobranie z doświadczonymi grzybiarzami, którzy odpowiedzieli na wszystkie nurtujące nas pytania. 
rozwiń zwiń