Festiwal Pięć Smaków online

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2020 09:00
Ponad czterdzieści tytułów, prezentujących niezwykle różnorodne oblicza ajzatyckich kimeatografii: od kina grozy po słodkie meldramaty, od drapieżnego autorskiego kina po kojące podróże w nieznane zakątki kontynentu. Wszystkie filmy będzie można obejrzeć w internecie w dniach 25 listopada - 6 grudnia.
Dziewczynka w czerwieni reż. Cheng Pu-yuan.jpg
Dziewczynka w czerwieni reż. Cheng Pu-yuan.jpgFoto: mat prasowe

Program festiwalu tworzą przede wszystkim tytuły nieznane w Polsce, niedostępne w regularnej dystrybucji. Szeroko zakrojona selekcja obejmuje zarówno kino autorskie, jak i wysokiej jakości filmy gatunkowe; odważne dzieła niezależnych twórców oraz komercyjne, wysokobudżetowe produkcje, które w szczególny sposób zapisały się w filmowym pejzażu Azji.

Jak co roku szczególne miejsce na festiwalu zajmie sekcja konkursowa Nowe Kino Azji, prezentująca filmy wyróżniające się pod względem formalnym i tematycznym, poruszające aktualne problemy i poszerzające granice filmowej wyobraźni. O Grand Prix rywalizować będą produkcje z Bhutanu, Chin, Hongkongu, Japonii, Korei Południowej, Malezji czy Wietnamu. Laureata Grand Prix Pięciu Smaków wybiera People's Jury – 11 pasjonatów kina, wybranych na zasadzie konkursu.

Podobnie jak w przypadku pięciu poprzednich edycji, identyfikacja wizualna 14. Pięciu Smaków będzie oparta jest na dalekowschodnim kalendarzu lunarnym i znakach zodiaku. Rok 2020 jest Rokiem Metalowego Szczura.

Wszystkie filmy dostępne będą na specjalnie przygotowanej dla Pięciu Smaków platformie VOD. Filmy nie będą miały wyznaczonych projekcji - dostęp do większości z nich będzie możliwy w dowolnie wybranej porze przez cały czas trwania festiwalu. Kilka będzie dostępnych w ograniczonych ramach czasowych - informacja o tym będzie widoczna od razu na liście tytułów.

mg/mat prasowe