Grupa badaczy z Wielkiej Brytanii i Chin przeprowadziła badanie na myszach. Przez 8 tygodni jednej z grup podawano cukier dodany w wodzie, drugiej w jedzeniu. Naukowcy dostrzegli, że waga myszy, ilość tłuszczu oraz spożycie kalorii znacząco wzrosły w ciągu 8 tygodni.
Dodatkowo zbadano glukozę i insulinę w celu sprawdzenia, jak szybko zwierzę może zachorować na cukrzycę. Wyniki wykazały, że myszy, które piły wodę z dodatkiem płynnej sacharozy spożywały więcej kalorii, szybciej przybierały na wadze oraz stanowczo podnosił się poziom tłuszczu w ich ciele. W odróżnieniu od tych myszy, które przyjmowały sacharozę w pokarmie.
Ponadto grupa myszy pijąca słodzoną wodę, wykształciła niższą tolerancję na glukozę, co w efekcie przyczyniło się do podwyższenia ryzyka zachorowania na cukrzycę. W odniesieniu do człowieka z badania wynika, że otyłość wynikająca ze spożywanego cukru, pochodzi głównie ze słodzonych napojów.
aj