DIY. Jak zrobić kuchenną deskę do krojenia?

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2019 18:45
Po godzinie 8.05 w piątkowym poranku będą leciały wióry, a to za sprawą Kasi Sawko, autorki książki "Wióry lecą".
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay.com

Tym razem stworzymy krok po kroku kuchenną deskę do krojenia mięsa czy warzyw. Powiemy, jakie drewno najlepiej nam się nada do stworzenia takiej deski, jak je przygotować, jak je szlifować, czym je pokryć, a także jak nadać kształt takiej desce.

Spotkamy się też z niedźwiedziem, który obudził się już ze snu. Niedźwiedzie mogą ważyć do 780 kg i są wszystkożerne. Żywią się nasionami, grzybami, dżdżownicami, slimakami, ale także miodem, polują też na zwierzynę leśną, czy ryby.

W programie dowiemy się również, jaki skład mają muffiny, które możemy kupić w piekarniach i sklepach, oraz podamy przepis na najlepsze muffiny, które upieczemy w domu.

Będzie też sport, kultura i wieści muzyczne.

***

Na audycję z cyklu "Najlepszy dzień tygodnia" w piątek (5.04) w godzinach 6.00-9.00 zaprasza Kuba Marcinowicz

kd

Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kuchnia
Czytaj także

Flynn McGarry. 20-latek otwiera restaurację w Nowym Jorku

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2018 14:18
Nazywany jest Justinem Bieberem jedzenia, cudownym dzieckiem amerykańskiej gastronomii. "Chef Flynn" to najmłodszy kucharz świata i bohater filmu pod tym samym tytułem. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Samar Khanafer o przyprawach. Dodaj tyle, by wydobyć smak

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2018 13:29
Jej pierwsza książka "Hummus, za’atar i granaty" została bardzo dobrze przyjęta przez miłośników dobrej kuchni. "Szafran, mięta i kardamon" to zbiór ponad 100 przepisów, które pozwolą na nowo odkryć zioła i przyprawy - od rodzimej natki pietruszki, przez tymianek i anyż, po sumak.
rozwiń zwiń