X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz

Michał Kuźmiński: umiejętność gotowania sprawiła, że staliśmy się ludźmi

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2019 11:05
- Nie potrafię opowiadać bez odniesień do historii czy kultury. Najbardziej zależało mi na tym, by pokazać, jak w jedzeniu można oglądać naukę i jak przez naukę można mówić o kuchni - mówił Michał Kuźmiński, autor książki "Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej". 
Audio
  • "Nauka w kuchni". Michał Kuźmiński o jedzeniu naszych praprzodków i menu astronautów (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: StockSnap/Pixabay.com

Ewolucja to nie kwestia wyboru, ale przetrwały gatunki posiadające większy mózg. Na jego dynamiczny rozwój wpływ miała zmiana diety Michał Kuźmiński

- Ewolucja w kuchni, to, w jaki sposób i co jemy silnie wpłynęło na naszą ewolucję. Istnieje bardzo ciekawa teoria, która opowiada w jaki sposób gotowanie pomogło nam wyewoluować do tej postaci, którą teraz jesteśmy. Drugą stroną tej klamry jest pytanie o przyszłość. Czyli jak doświadczenia bycia człowiekiem eksperymentującym w kuchni, gotującym wpłynie na to, jakimi ludźmi będziemy w przyszłości i czy wyniesiemy nasze kulinarne tradycje poza naszą planetę - opowiadał gość Czwórki.

Czy to gotowanie sprawiło, że staliśmy się homo sapiens? Jakie funkcje oprócz zaspakajania głodu spełniało przygotowywanie posiłków? Kiedy stało się częścią naszej kultury? I dlaczego na pokładzie statku kosmicznego nie może zabraknąć chrzanu? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Michał Kuźmiński (autor książki "Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej", wieloletni szef działu Nauka "Tygodnika Powszechnego")

Data emisji: 8.01.2019

Godzina emisji: 8.15

ac/pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Boskie uniesienia w kulinarnej opowieści Malki Kafki

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2018 13:00
Zwykło się mówić, że nie ocenia się książki po okładce, ale w tym przypadku ta formuła w ogóle się nie sprawdza. Okładka książki "God Food. Boska kuchnia Malki Kafki" robi wrażenie i sporo mówi o tym, co znajdziemy w środku.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Samar Khanafer o przyprawach. Dodaj tyle, by wydobyć smak

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2018 13:29
Jej pierwsza książka "Hummus, za’atar i granaty" została bardzo dobrze przyjęta przez miłośników dobrej kuchni. "Szafran, mięta i kardamon" to zbiór ponad 100 przepisów, które pozwolą na nowo odkryć zioła i przyprawy - od rodzimej natki pietruszki, przez tymianek i anyż, po sumak.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Belgijskie praliny na mistrzowskim poziomie

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2018 12:19
- Miałem szczęście być uczniem belgijskiego mistrza Jeana-Pierre'a Wybauwa - mówi cukiernik Tomasz Deker. - Był on niesamowitą osobowością, człowiekiem, który o czekoladzie wiedział wszystko - dodaje. 
rozwiń zwiń