Odkąd spróbowałam ramenu to nawet pho wydaje się blade Ludwika Kłoczowska
Dziś ramen można kupić bez problemu, trochę trudniej jest go zrobić samemu, bo nie dość, że niektóre składniki są trudno dostępne, to jest to zupa bardzo czasochłonna. - Wszystkie filmy o ramenie mówią o poszukiwaniu smaku - mówi Ludwika Kłoczowska. - Ramen nie jest taką zupą którą: wchodzisz do kuchni, robisz i masz - tylko to są właśnie długie poszukiwania tego smaku - dodaje.
Fani ramenu są podzieleni, niektórzy nazywają ją zupą, inni mówią, że to makaron. Co jest trudnego w przygotowaniu makaronu ramen? Po co piec sodę w piekarniku? I co z tą zupą ma wspólnego siorbanie? O tym w rozmowie z audycji "Sztuka jedzenia".
W drugiej części audycji przedstawiamy Mariko Bobrik, reżyserkę filmu "Smak Pho", w którym łączy Japonię, Wietnam i Polskę. Co jeszcze warto zobaczyć na Festiwalu Pięć Smaków w Warszawie?
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Ludwika Kłoczowska (autorka bloga "Lu is a foodie" i książki "Ramen - zupa szczęścia i miłości")
Data emisji: 17.11.2019
Godzina emisji: 13.08
pj/kd