Festiwal kuchni żydowskiej. "Tisz" znaczy świętowanie

16 października w Warszawie wystartuje druga odsłona Festiwal Kuchni Żydowskiej TISZ. Impreza organizowana pod patronatem Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN w tym roku odbędzie się pod hasłem "Dom".
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: BigNavik/Shutterstock
O Audycji
Tytuł Festiwal kuchni żydowskiej. "Tisz" znaczy świętowanie
Prowadzący Beata Kwiatkowska 
Opis

Kuchnia żydowska to kuchnia z wiekowymi tradycjami. Mocniej niż z regionem związana z kalendarzem świąt religijnych. W tym roku pierwsze skrzypce zagra tradycja, bo wszystkie serwowane potrawy bazować będą na domowych recepturach.

- Najwięcej emocji wywołuje w nas jedzenie domowe. Dania serwowane w polskich domach są szczególnie zbliżone do receptur aszkenazyjskich. W tym roku postanowiliśmy więc przyjrzeć się naszemu wspólnemu dziedzictwu kulturalnemu – mówiły organizatorki wydarzenia.

Festiwal upamiętnia symbol domu w jeszcze jeden, wyjątkowy sposób. Jaki? W jaki sposób łączy się z gościnnością? Na ten temat w rozmowie inicjatorką wydarzenia - Magdą Maślak i Sabiną Francuz - założycielką kolektywu Mecyje kulturalnej grupy kulinarnej, działającej w krakowskim Chederze, propagatorka akcji #NotSoKosher.

W audycji odwiedziliśmy także Show French Touch. W Teatrze Wielkim Operze Narodowej odbyła się gala kończąca projekt związany z francuską kulturą i jedzeniem. W kolacji uczestniczył m.in. Vincent Vergne, francuski mistrza serowarstwa.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Data emisji: 13.10.2019

Godzina emisji: 13.15

Goście Magdalena Maślak, Sabina Francuz
Playlista
Tagi
Playlista