X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz

Nóż jako artefakt. "Sztuka od kuchni" w warszawskiej Desie

Ostatnia aktualizacja: 15.09.2019 14:50
Nie od dziś wiadomo, że w doświadczeniu kulinarnym ważne jest nie tylko co jemy, ale i jak, z czego oraz w jakim otoczeniu. W Desie Unicum w Warszawie możemy zobaczyć zastawę zaprojektowaną dla prezydenta Ignacego Mościckiego oraz "Śniadanie na trawie" Edwarda Dwurnika
Audio
  • Sztuka od kuchni. Szczegóły wystawy i aukcji w Desie Unicum (Sztuka Jedzenia/Czwórka)
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: Everett Collection / Shutterstock.com

Na wystawie prezentujemy także obiekty mówiące o łakomstwie. Na przykład czekoladki Doroty Podlaskiej Stefania Ambroziak

Na wystawie "Sztuka od kuchni" zobaczymy 200 niezwykłych obiektów związanych z tematem kuchni i kulturą stołu. - Ta ekspozycja ma dwa filary. Z jednej strony są to przedmioty, które znajdują się w kuchni, z drugiej - widoki na to, co w kuchni, czyli na przykład martwe natury - opowiada Michał Bolko. 

Jak podkreślają goście audycji - jedzenie pobudza zmysły, bywa symbolem albo wspomnieniem dzieciństwa. Dlatego tak wielu artystów stawia je często w centrum swojej twórczości. "Kuchenne" eksperymenty ma na swoim koncie Aleksandra Jachtoma - jedna z najbardziej znanych współczesnych artystek, która zaprojektowała zestawy rzeźbiarskie z łyżkami i wałkami. Z kolei Andrzej Partum, nazywany pierwszym polskim artystą krytycznym, wykonał wagę kuchenną.

Nasza wystawa pozwala także prześledzić zmianę wizerunku producentów żywności, którzy podjęli się współpracy z artystami takimi Salvador Dali czy Zofia Stryjeńska Michał Bolko  

Wyjątkowość wystawy w Desie polega także na tym, że eksponaty są dostępne dla publiczności. Jak smakowałby obiad, gdybyśmy mieli okazję zjeść go na talerzu wykonanym dla prezydenta Mościckiego? Czy espresso z filiżanki od Tiffany’ego nabiera głębi smaku? zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Goście: Stefania Ambroziak, Michał Bolko (Desa Unicum Warszawa)

Data emisji: 15.09.2019

Godzina emisji: 13.15

kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Przy wspólnym stole z Mariną Abramović

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2019 09:45
Wielokrotnie zasiadała do stołu. Czasem wyłącznie po to, by wymienić spojrzenie. W "Sztuce jedzenia" rozmawialiśmy o potrawach w pracach Mariny Abramović.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Luciano Pavarotti - kochał operę i włoską pastę

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2019 14:40
- Luciano Pavarotti pochodził z Modeny, z regionu Emilia-Romania, który uchodzi za kulinarne serce Włoch. Był miłośnikiem makaronów, ale tych najprostszych. Dostępnych dla wszystkich - opowiada krytyczka filmowa i italianistka Anna Osmólska-Mętrak.
rozwiń zwiń