X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz

Tłusty czwartek. Jak przygotować wegańskie pączki?  

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2019 19:00
Pączki, faworki, i inne słodkie wypieki to bomba kalorii, cukru, glutenu i czekolady. Jednak coraz popularniejszym trendem jest obchodzenie święta słodkości bez jajek, mleka i smalcu.
Audio
  • Przepisy na wegańskie słodycze - przygotuj je w domu (Czat Czwórki)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay.com

jedzenie restauracja obiad 1200.jpg
Przepis na imprezowe jedzenie: wszystko, co masz w lodówce

- W dobrym pączku chodzi o połączenie mąki z drożdżami i wrzucenie tego na głęboki tłuszcz. Dlatego zamiast smalcu można użyć każdego dowolnego oleju. Ja używam rzepakowego, ale niektórzy stosują olej kokosowy. Zamiast mleka tradycyjnego możemy użyć sojowego, a jajek w ogóle nie trzeba dodawać - radził ekspert.

Czy istnieją pączki pełnoziarniste, albo pieczone? Jak połączyć słodkości z ziemniakami i czy wegańskie pączki bądź faworki mogą smakować podobnie jak te tradycyjne? Skąd wzięła się tłustoczwartkowa tradycja i jak świętowaliśmy przed laty? Dlaczego już nie nadziewamy pączków... smalcem i czym jest tzw. zdrowy twist? O tym w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki. W programie także przepisy na pyszne, a jednocześnie zdrowe słodycze, które możemy przygotować w domu.

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Dominika Klimek

Gość: Michał Lachur (szef kuchni Organic Corner, prowadzący warsztaty CookUp)

Data emisji: 27.02.2019 

Godzina emisji: 16.07

kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Historia lodów. Jaki jest rodowód mroźnego deseru?

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2018 15:31
Lodami pod różnymi postaciami raczymy się już od 5 tysięcy lat. O historii tego przysmaku i jego wizerunku w filmie rozmawialiśmy w Czwórce. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przepis na imprezowe jedzenie. "Wykorzystaj to, co masz w lodówce"

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2019 15:00
Koreczki, kanapeczki, sałatka jarzynowa - jak przygotować się na przyjęcie gości, co podać i jak zrobić to szybko i zdrowo, mówiła w Czwórce Agnieszka Mielczarek współautorka książki Tuba Smaku, prowadząca kanał "Jedz inaczej" na YT.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ile chemii znajduje się w naszym jedzeniu?

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2019 16:40
Z raportu NIK wynika, że dużo za dużo. Jak się okazuje przeciętny Polak zjada aż dwa kilogramy sztucznych dodatków w ciągu roku.
rozwiń zwiń