Przepis na imprezowe jedzenie. "Wykorzystaj to, co masz w lodówce"

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2019 15:00
Koreczki, kanapeczki, sałatka jarzynowa - jak przygotować się na przyjęcie gości, co podać i jak zrobić to szybko i zdrowo, mówiła w Czwórce Agnieszka Mielczarek współautorka książki Tuba Smaku, prowadząca kanał "Jedz inaczej" na YT.
Audio
  • Przystawki i przekąski, sałatki i ciasta na imprezę - rozmowa z Agnieszką Mielczarek (Dajesz radę/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: stokpic/Pixabay

 Zdecydowanie na domówkach sprawdzają się sałatki, a kluczem do dobrego smaku jest właściwy sos, m.in. vinegrette. Agnieszka Mielczarek

Jak podkreślała Agnieszka Mielczarek, "jeśli na stole będzie smacznie, goście polubią wszystko". - W lodówce zawsze mamy jakąś marchewkę, pietruszkę, kapary, albo pomidora, które zalegają, bo po prostu nie zostały zjedzone. Dlatego sprzątanie mieszkania warto zacząć właśnie od sprzątania lodówki, i to dzień przed imprezą – mówiła. Jak tłumaczyła, na imprezach zawsze sprawdzają się sałatki, a kluczem do ich dobrego smaku jest właściwy sos, np. vinegrette z musztardą miodową. - Szpinak z tartą marchewką, gotowanym jajkiem, kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym, do tego sos, to podstawowy przepis. Całość można posypać grzankami ze starego chleba z czosnkiem, oliwą i odrobiną masła – mówiła rozmówczyni Marty Hoppe.

W sałatce powinno znaleźć się coś słonego, gorzkiego, słodkiego i ostrego. W ten sposób powstanie idealny smak umami, który zawsze się sprawdza. Agnieszka Mielczarek

Polecam wyjscie poza sztampę, czyli szynkę i ser. Można ugotowac hummus, domiksować go, dodać chrzanu, a do tego kiełki - to idealnie smakuje z kanapką  Pokrojone orzechy ziemne w sałatkach to sposób, by sałatka

Co jeszcze warto podawać podczas imprez i jaki jest sekret dobrej sałatki? Jak przygotować tzw. "finger food", czyli przekąski idealne dla osób, które lubią urozmaicenie, albo po prostu mają do dyspozycji niewielki stół? I jak na imprezie sprawdzą się "gado gado" z sosem orzechowym? Czy warto podawać słodkości, a jesli tak, to jakie? O tym, jak przygotować imprezowe menu idealne na karnawałową zabawę, w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki.

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Marta Hoppe

Gość: Agnieszka Mielczarek (współautorka książki "Tuba Smaku", prowadząca kanał "Jedz inaczej" na YT)

Data emisji: 4.01.2019

Godzina emisji: 14.08

kd

Czytaj także

Pizza na śniadanie lepsza niż płatki?

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2018 14:17
To świetna informacja dla wszystkich miłośników węglowodanów. Kawałki pizzy to lepszy wybór na śniadaniowe menu, niż popularne płatki śniadaniowe - podaje magazyn "Daily Mail".   
rozwiń zwiń
Czytaj także

Od bazylii do kolendry. "Zioła na talerzu" Grzegorza Łapanowskiego

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2018 13:57
- Gdy zaczynaliśmy pisać tę książkę, wszyscy chcieli mieć w domu bazylię, kolendrę i miętę. Dla mnie specyficznym ziołem, pełnym nostalgii jest jednak majeranek. Jego zapach, wraz z aromatem pieczonych jabłek, przypomina dzieciństwo - mówił mistrz kuchni, którego książka "Zioła na talerzu" właśnie się ukazała.  
rozwiń zwiń
Czytaj także

Historia lodów. Jaki jest rodowód mroźnego deseru?

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2018 15:31
Lodami pod różnymi postaciami raczymy się już od 5 tysięcy lat. O historii tego przysmaku i jego wizerunku w filmie rozmawialiśmy w Czwórce. 
rozwiń zwiń