Sportowa dieta

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2013 08:50
Power awokado dla sportowców - przepis autorstwa Doty Szymborskiej.
Power awokado
Power awokadoFoto: oneginetatopa.blogspot.com

Caprese, to rodzaj włoskiej sałatki, w której skład wchodzą: pomidory, mozzarella, bazylia i dobra oliwa. A gdyby poszerzyć ją o jeszcze jeden kolor...  Oczywiście zielony - bo takie jest awokado - to wtedy przed nami na talerzu znajdzie się power sałata.

Awokado jest niezwykłym owocem, może być używany zamiast masła, można też cieszyć się jego smakiem w różnych sałatach.
Przepis został przywieziony z Frankfurtu. Kiedyś taką sałatę jadłam bardzo często. Teraz powróciłam do nieco zmodyfikowanego przepisu na "sałatę dla biegacza". Daje ona dużo energii, ma białko i co najważniejsze - jest pyszna!

Zaletą jest też krótki czas jej przygotowania. Sekret jej dobrego smaku jest podwójny. Po pierwsze mozzarella musi być włoska i dobrej jakości, po drugie awokado musi być dojrzałe. W sklepach trudno o dobre awokado i nie ma sposobu na przyśpieszenie jego dojrzewania. Trochę pomaga zostawienie awokado na parapecie albo nasłonecznionym balkonie. Najlepiej kupić je kilka dni wcześniej i spokojnie poczekać aż dojrzeje u nas w domu.

Składniki (dla jednej osoby):
- pomidor obrany ze skórki, pokrojony w plastry
- pół awokado pokrojone w plastry
- mozzarella (125g) pokrojona w plastry
- sok z cytryny do skropienia pomidorów
- liście bazylii posiekane
- papryczka jalapeno (pokrojona drobno)
- świeżo mielony pieprz, sól
- dobra oliwa

 

Dota Szymborska (maratonka i blogerka)

 

dm

Czytaj także

Bieg Dookoła Zoo - jogging wśród gepardów i żyraf

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2013 12:30
Bieg Dookoła Zoo bije rekordy popularności. Tysiąc pakietów startowych rozeszło się w ciągu zaledwie 12 minut od uruchomienia zapisów. To o minutę szybciej niż przed rokiem, kiedy również padł rekord.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak zacząć biegać?

Ostatnia aktualizacja: 05.04.2013 07:00
Poradnik początkującego biegacza.
rozwiń zwiń